Shanghai och shanghaiad, (shanghaied)
Ordet shanghaiad kommer från den tiden på 1800-talet när fartyg sökte besättningsmän med lite okonventionella metoder. Det innebar helt enkelt att om en fartygskapten sökte sjömän och inte hittade de som behövdes genom att i traditionell mening anställa dem, tog man bara och kidnappade dem.
Väl ombord på skeppet fanns det inte så mycket annat för stackaren att göra än att hjälpa till med sysslorna ombord. De som främst råkade illa ut var de som utan vänner eller bekanta vistades i närheten av hamnar, sena kvällar och nätter. En viss grad av berusning ökade naturligtvis risken att dagen därpå vakna upp på ett skepp på väg till främmande länder. En form av ofrivillig språkresa skulle man också kunna kalla det för.
I huvudsak var det på den amerikanska kusten där risken var störst att bli shanghaiad, men även i andra länder som exempelvis i England förekom det. Själva ordet shanghaiad kommer från staden Shanghai i Kina. Detta då många resor hade just Shanghai som destinationsort på den tiden.
Shanghaiad blev över tid en synonym för att bli kidnappad. Evert Taube sjunger om begreppet i Möte i monsunen .
Det som är lite ironiskt är att begreppet döptes efter en stad som på intet sätt var inblandad i aktiviteten, utan bara var den ort som skeppen skulle till.
Shanghai idag
Om man vill besöka Shanghai idag och inte vill arbeta sig över med båt går det utmärkt att flyga. Du kommer då till Shanghais flygplats, Pudong Airport. Därifrån kan du ta dig till de centrala delarna med, taxi, buss eller tåg.
Shanghai är utskeppningshamnen för många av de varor som produceras i Kina för världsmarknaden. Det är ett ekonomsikt nav för Kinas alltmer växande ekonomi. Folkmängden uppskattas till drygt 17 miljoner människor.
Staden är en modern världsstad där skyskrapor alltmer dominerar stadsbilden. Utbudet av varor för den inhemska befolkningen och för turister är enormt. Men även de som är ute efter ett rikt kulturutbud kan hitta det. Många gamla hus i den traditionella kinesiska stilen finns bevarade. En särskild oas är en över 400 år gammal trädgård. Men även äldre västerländska byggstilar finns bevarade i de gamla franska kvarteren.
Så från att ha oförskyllt ha förknippats med otrevliga händelser står numera namnet Shanghai och shangaiad för den magi staden griper dig med. Nytt och gammalt i ett. Numera lär blivande sjömän smyga ombord på en båt för att få komma dit.
Relaterat på webbplatsen: Mittens Rike | Peking | Kinesiska |