Jag upphettar min kära gamla gjutjärnsstekpanna, lägger i en stor klick smör och väntar på den ljuvliga arom, som snart kommer att infinna sig.
 
Klicken tecknar sig som ett gult vackert berg mot det svarta gjutjärnet. Berget börjar smälta som snö i sol. Väldoften sprids och mina näsborrar börjar skälva. Snart kommer mitt smör att tecken sig dekorativt mot gjutjärnet. Bubblorna som glatt dansat omkring stillnar och berättar att de nu är redo för sitt uppdrag.
 
Potatisen är snart färdigkokt. Morotsslantarna som fått koka i lättsaltat vatten tills dom har lagom tuggmotstånd ångas av. Därefter slungas dom häftigt med en stor klick smör. Vilken doft, vilken naturlig sötma dom återfår!
 
Torskfileerna, torkade och fina, med lite vitpeppar och salt läggs nu i det härligt nötbruna smöret. Steks lätt på båda sidorna – utan ströbröd eller mjölpanering.
 
Färskriven pepparrot, en citronklyfta och lite smält smör att droppa över potatisen är aldrig helt fel.
 
Inga Lill
 
Smörpaket
 
Relaterat: Smörfrossa