Gjutjärnsstekpannor och stekpannor, stekjärn i gjutjärn
En rätt skött stekpanna i gjutjärn kan hålla i generationer.
De kan användas på olika typer av plattor som; gjutjärnsplattor, gaslågor, induktionshällar, halogenplattor och glaskeramikhällar.
Gjutjärn är en bra värmeledare och fördelar värmen jämt.
För att pannan och matlagningen skall komma till sin rätt bör riktigt smör och grädde användas, inte surrogat med låg fetthalt.
Tillverkare av stekpannor i gjutjärn
Ronneby Bruk
Bygger på gamla traditioner från Kokums, i samma lokaler, även en del av personalen finns kvar från den gamla Kokumstiden. Håller kvalitetstraditionen med gjutjärn levande till fröjd för de som uppskattar kvalitet och omsorg i köket. På senare tid har deras, av Sigurd Persson formgivna, gjutjärnsserie Maestro, blivit mycket uppskattat.
Ett företag som bla har fått dessa utmärkelser.
Bäst i Test, grillpannor, nov 06 i Holland, Bäst i Test, grillpannor, dec 06 i Sverige, Bäst i Test, fondueset, febr 07 i Sverige
Skeppshult
Skeppshults Gjuteri finns i Småland och startade sin tillverkning 1906. De tillverkar produkter för hushållet i gjutjärn. Sortimentet omfattar förutom stekpannor även hushållsprodukter som; grillpannor, traktörpannor, wokar, såskastruller, smörsmältare, pannkaks- och plättpannor, stekgrytor, gratängformar.
En stekpanna från Skeppshult
Ronab
Ett företag som var en avläggare till Kokums finns numera inte kvar längre.
Ett stekjärn från Ronab
Kokums produkter i gjutjärn
En mycket stor tillverkare var Kockums som också hade en omfattande produktion av emaljerade hushållsprodukter i gjutjärn.
Kockums Nr 3
Några blandade gjutjärnsstekpannor
Skeppshult Nr 2 Askkopp i gjutjärn från Skeppshult
Skötselråd för stekpannor i gjutjärn
Rätt använd räcker det med att borsta ur stekpannan noggrant i enbart hett vatten. Torka därefter stekpannan/stekjärnet/stekgrytan eller gjutjärnsgrytan mycket ordentligt på in- och utsidan.
En gjutjärnstekpanna skall inte maskindiskas. I undantagsfall kan lite handdiskmedel användas, men det kräver att stekpannan återinfettas efteråt. Ett sätt att återinfetta den är att koka upp grädde på svag värme i pannan. Det går också att smörja in pannan ordentligt med matolja eller steka in den med smör.
Använd inte olivolja, den är smakrik och lämpar sig i allmänhet inte för högre temperaturer. Med smör och grädde avses de riktiga, naturliga, produkterna inte de kemiska substanserna som kallas för lightprodukterna.
Oavsett vilken metod som används måste pannan vara ordentligt rengjord före och inga rester av diskmedel får finnas kvar.
Verkar skötselråden för ansträngande tycker Du nog inte om matlagning heller och då går det lika bra att använda en teflonstekpanna. Fast var lite försiktig när Du skall kasta den, tänk på att det kan bli dyrt om man gör det på fel ställe…